Spożycie chleba w Polsce maleje, mimo konsekwentnego wzbogacania oferty produktowej. Dietetycy wskazują na kluczową rolę pieczywa, szczególnie ciemnego, pełnego w ziarna, w codziennej diecie. Dla zachowania zdrowia i odpowiedniego tempa przemiany materii powinniśmy sięgać po chleb 2-3 razy dziennie. Chronimy się w ten sposób przed schorzeniami układu krążenia, cukrzycą, nowotworami jelita grubego, a także dostarczamy organizmowi składniki mineralne, witaminy z grupy B i tłuszcze.
Statystyczny Polak spożywa 50 kg chleba rocznie. Częściej sięga jednak po chleb niższej jakości, w związku z czym krajowa produkcja chleba pełnowartościowego nie przekracza 4%. Nasi sąsiedzi zza zachodniej granicy mogą pochwalić się 20% udziałem w całej produkcji.
PZPRZ za cel stawia dotarcie do konsumentów z przekazem dotyczącym walorów zdrowotnych produktów z całego ziarna. Działania związku skierowane są także na edukację rolników, producentów zbóż i przetwórców na temat uwarunkowań produkcji wysokiej jakości wyrobów. Jest to finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.